
Waarom het gedrag van je kind niet zomaar ‘lastig’ is: dit is wat er écht speelt!
Stel: je kind komt uit school en is helemaal overprikkeld. Alles is te veel; je kind is niet voor rede vatbaar en jij voelt je machteloos, want niets lijkt te helpen. Of je merkt dat je kind de emoties van anderen sterk oppikt en daardoor uit het niets verdrietig, boos of angstig wordt. Je vraagt je misschien af: “Doe ik iets verkeerd?” of zelfs “Wat is er mis met mijn kind?”
Weet dan: er is niets mis met jou, en ook niet met je kind. Vaak probeert je kind je via dit ‘lastige’ gedrag juist iets belangrijks te vertellen. In dit blog ontdek je waarom het gedrag van je kind een spiegel kan zijn – vooral bij hooggevoelige of nieuwetijdskinderen – en waarom klassieke opvoedmethodes bij deze gevoelige kids vaak falen.
Je kind als spiegel van jouw emoties
Kinderen en ouders zijn diep met elkaar verbonden. Als er bij jou als ouder iets speelt – stress, verdriet, onverwerkte pijn – voelt een gevoelig kind dat feilloos aan. Sterker nog: een kind spiegelt altijd de disbalans van de ouder. Dat wil zeggen dat je kind door zijn gedrag laat zien wat er vanbinnen bij jou gaande is.
Eigenlijk nodigt je kind je uit om iets in je leven te veranderen. Vaak spiegelt een kind een issue in uitvergrote vorm. Iedereen draagt wel een rugzakje met oude pijn uit zijn eigen jeugd. Als je die ballast niet opruimt, geef je die onbewust door aan je kinderen. Je kind pikt jouw onverwerkte emoties op als een spons en gaat ze in gedrag terugspiegelen.In verbinding met jezelf blijven helpt om minder onbewust door te geven.
Je kind spiegelt je met zijn gedrag
Psycholoog Carl Gustav Jung zei het al treffend: “Kinderen drukken vooral uit wie hun ouders zijn.” In het begin zijn die signalen misschien subtiel – je kind ‘fluistert’ als het ware via zijn gedrag. Maar als je niet luistert, wordt het gedrag luidruchtiger en heftiger. Uiteindelijk gaat je kind figuurlijk met een megafoon staan: “Mama of papa, dit is belangrijk! Kijk hiernaar!”.
Dat ‘lastige’ gedrag is dan een schreeuw om bewustwording. Durf jij in die spiegel te kijken en jezelf eerlijk af te vragen: “Welke verborgen pijn, angst of frustratie van mijzelf laat mijn kind mij zien door dit gedrag?” Zodra jij die vraag onder ogen ziet, kun je stappen zetten om aan je eigen gevoelens te werken – met vaak wonderbaarlijke resultaten voor je kind.

Gratis Gids: Eerste Hulp bij Gevoeligheid van je kind
Laat hooggevoeligheid voor jou en je kind werken in plaats van tegen je! Deze gids gaat verder dan oppervlakkige tips. Het nodigt je uit om met je hart te kijken - naar jezelf, naar je kind.
Verborgen verdriet: een verloren tweelinghelft
Soms is een kind druk of verdrietig vanuit een diepere oorzaak in zichzelf. Een voorbeeld hiervan is het fenomeen van de alleengeboren tweeling – een kind dat in de baarmoeder een tweelingbroertje of -zusje heeft gehad, maar uiteindelijk alleen ter wereld komt.
Dit gebeurt vaker dan je denkt: Onderzoek laat zien dat maar liefst 1 op de 10 zwangerschappen begint als een tweeling, waarvan in 9 van de 10 gevallen één vrucht in een vroeg stadium weer verdwijnt. Met andere woorden: veel kinderen beginnen hun leven met een tweelinghelft die het niet redt, vaak zonder dat de ouders het zeker weten (soms was er vroeg in de zwangerschap een bloeding, die werd aangezien voor een bijna-miskraam).
Diepe indruk
Zo’n onzichtbaar verlies laat een diepe indruk achter op de ziel van het kind. Zelfs al is er geen bewuste herinnering, het lichaam weet het. Alleen geboren tweelingen kunnen al op jonge leeftijd tekenen van verdriet en gemis vertonen. Was jouw baby bijvoorbeeld ontroostbaar of extreem veel aan het huilen zonder duidelijke reden? Een huilbaby kan in sommige gevallen verdriet hebben omdat hij het contact en de warmte van zijn tweelinghelft mist.
Ook later zie je soms signalen: een kind kan zich onverklaarbaar eenzaam voelen, moeite hebben met afscheid nemen of extreem aan een knuffel hangen ter troost. Veel van deze kinderen hebben een diep gevoel dat er “iets” ontbreekt. Ze zoeken voortdurend (naar wat weten ze zelf niet precies) en kampen geregeld met schuldgevoelens of een laag zelfbeeld zonder aanwijsbare oorzaak. Opvallend is dat vrijwel alle alleengeboren tweelingen ook hoogsensitief (HSP) zijn. Hun zenuwstelsel staat als het ware extra open, misschien juist door dat vroege verlies.
Nieuwetijdskinderen en paranormale gevoeligheid
Behalve persoonlijke of prenatale trauma’s kunnen kinderen ook ‘lastig’ gedrag vertonen doordat ze eenvoudigweg anders in elkaar zitten dan gemiddeld. Nieuwetijdskinderen – ook wel indigo- of kristalkinderen genoemd – zijn extra gevoelige kinderen met een spirituele gave en een grote innerlijke wijsheid. Deze kinderen denken anders, voelen meer en zijn vaak vanuit jonge leeftijd al opmerkelijk bewust.
Een helder ‘weten’
Herken je het dat jouw kan bijvoorbeeld dingen weet of zegt die hij eigenlijk niet kán weten, of lijkt hij/zij een wijsheid te hebben die niet past bij zijn kalenderleeftijd. Veel nieuwetijdskinderen hebben een bijzondere gevoeligheid voor energie: ze voelen aanwezigheid van wat wij “onzichtbaar” noemen. Misschien praat je kind tegen een denkbeeldig vriendje dat voor hem heel reëel is, of zegt het dat hij engelen of geesten ziet. Dit klinkt voor nuchtere buitenstaanders al snel vreemd.
Helaas worden deze kinderen dan ook vaak niet begrepen door de buitenwereld. Ze krijgen labels opgeplakt (“er is iets mis met dat kind”) of men vindt dat ouders niet streng genoeg opvoeden. In werkelijkheid is er niets mis – jouw kind heeft contact met een ongeziene wereld en staat open voor prikkels die anderen niet waarnemen.
Daarnaast hebben nieuwetijdskinderen een sterk eigen wil en missie. Ze voelen van jongs af aan een drang om de wereld te helpen en oude, niet-werkende systemen te veranderen. Dat begint vaak thuis of in de klas: deze kinderen volgen niet blindelings regels of autoriteit. Ze houden je als ouder of leerkracht een spiegel voor door zich te verzetten tegen zaken die niet (meer) kloppen. Ze prikken door onechtheid heen. Als jij iets zegt wat je zelf niet naleeft, of een opvoedmethode gebruikt die niet oprecht vanuit je hart komt, dan luistert een nieuwetijdskind niet.
Dit kan zich uiten in opstandigheid: ze gaan hun “eigen wijsheid” achterna, wat voor frictie zorgt in traditionele omgevingen. Zo’n kind wil bijvoorbeeld zélf bepalen hoe het iets leert en heeft moeite met de strakke regels op school of thuis. Niet zelden krijgt het dan ten onrechte het stempel ADHD, ADD of autisme, terwijl in feite zijn unieke behoeftes niet worden begrepen.
Hooggevoelige kinderen
Nog een kenmerk: hoogsensitiviteit. Vrijwel alle nieuwetijdskinderen zijn per definitie hooggevoelig. Hun zintuigen en energieveld staan wagenwijd open, waardoor ze meer en intenser prikkels binnenkrijgen dan andere kinderen. Je kunt je voorstellen wat voor uitdaging dat is. Stel je eens voor: je staat met je kind in een drukke supermarkt. Een “gemiddeld” kind vindt dat misschien hooguit een beetje saai. Maar jouw gevoelige kind voelt alles: het felle flikkerende TL-licht, de harde geluiden van kassa’s en winkelkarretjes, de chaos van pratende mensen, en zelfs de stemmingen van al die onbekenden om hem heen – alles komt even sterk binnen.
Alsof er twintig radiozenders tegelijk aan staan. Het is geen onwil; hij raakt gewoon overprikkeld.
Op zo’n moment heeft je kind jouw kalmte en begrip nodig. Wat extra bescherming kan ook helpen – bijvoorbeeld samen even rustig ademhalen en jezelf “aarden” (voeten op de grond, eventueel een visualisatie oefenen zoals de Cook’s houding om de energie te laten zakken). Het belangrijkste is om serieus te nemen wat je kind ervaart. Ook al zie of voel jij het niet, voor hem is het realiteit.
Nieuwetijdskinderen hebben jou als ouder veel te leren. Ze zijn hier met een boodschap: ze zijn hier om ons wakker te schudden. Dat is soms best confronterend, maar als je je kind erkent in zijn gevoeligheid en ongeziene talenten, dan kun je hem echt zien voor wie hij is – en ongelooflijk veel van hem leren. Jouw kind daagt je om open te staan voor nieuwe perspectieven, voor spiritualiteit en intuïtie. Eigenlijk tillen ze jou als ouder mee naar een hoger bewustzijnsniveau.
Ontdek 6 tips om nieuwetijdskinderen op te voeden.

Gratis Gids: Eerste Hulp bij Gevoeligheid van je kind
Laat hooggevoeligheid voor jou en je kind werken in plaats van tegen je! Deze gids gaat verder dan oppervlakkige tips. Het nodigt je uit om met je hart te kijken - naar jezelf, naar je kind.
Waarom traditionele opvoedmethodes vaak falen
Met al het bovenstaande in gedachten, is het misschien al duidelijk waarom een one-size-fits-all aanpak in de opvoeding niet werkt voor gevoelige of eigenwijze kinderen. Misschien heb je zelf ook gemerkt dat de bekende trucjes niet aanslaan bij jouw kind. Straffen en belonen, bijvoorbeeld, zijn klassieke opvoedmethodes – maar bij hooggevoelige kinderen hebben die vaak weinig effect. Sterker nog, een hooggevoelig kind leert meestal meer van een zachte, vriendelijke correctie dan van een harde straf. Schreeuwen, strenge time-outs of streng straffen kunnen zo’n kind juist verder van je verwijderen.
Het voelt zich onbegrepen en onveilig, en zal daardoor eerder meer lastig gedrag vertonen dan minder. Je kunt een kind dat jou iets wil vertellen niet het zwijgen opleggen met een straf. Dan vindt die boodschap vaak wel een andere uitlaatklep.
In echte verbinding opvoeden
Ook opvoeden op de automatische piloot (“omdat het zo hoort”) werkt averechts bij deze gevoelige kinderen. Ze hebben een echte verbinding nodig. Dat betekent dat jij als ouder zo veel mogelijk authentiek bent. Wanneer jij puur en ontspannen jezelf bent, voelt je kind zich veilig en gezien. Maar loop je op eieren, zit je zelf niet lekker in je vel of probeer je krampachtig een aangeleerde methode toe te passen die niet bij jou past, dan voelt een gevoelig kind dat haarfijn aan.
Veel ouders (ik ook) hebben geleerd om niet op hun eigen intuïtie te vertrouwen, maar op adviezen van buitenaf. Het gevaar is dat je dan vervreemdt van je eigen gevoel. Je doet iets omdat het hoort, maar niet omdat het echt goed vóelt. Juist hoogsensitieve en nieuwetijdskinderen prikken daar dwars doorheen. Zij zoeken die oprechte verbinding en feedback. Jouw kind wil dat jij gewoon jezelf bent en luistert naar je eigen innerlijke stem – dát weerspiegelt hij namelijk terug.
Grenzen bepalen voor je kinderen
Betekent dit dat je dan maar helemaal geen grenzen moet stellen of nooit mag ingrijpen? Zeker niet. Kinderen hebben duidelijkheid en gezonde grenzen nodig, ook HSP-kinderen. Maar hoe je die grenzen aangeeft en waarom maakt het verschil. Doe je het vanuit angst, frustratie of omdat je gehoord hebt dat “consequent zijn” nu eenmaal moet? Dan is de kans groot dat je kind blijft challengen.
Stel je echter grenzen vanuit rust, liefde en afstemming – bijvoorbeeld omdat je intuïtief aanvoelt wat je kind nodig heeft – dan zal zelfs een koppig nieuwetijdskind daar uiteindelijk op reageren. Probeer bij ongewenst gedrag eerst een kijkje in de spiegel te nemen: wat zou dit gedrag mij willen vertellen? Is mijn kind misschien moe, overprikkeld, bang, of spiegelt hij een emotie van mij?
Je staat er niet alleen voor – durf om hulp te vragen
Voel je je wel eens machteloos in de opvoeding van je gevoelige kind? Weet dan dat het geen teken is dat je faalt – integendeel, het is een uitnodiging tot groei. Veel ouders lopen hiertegenaan. Het goede nieuws is: je hóeft het niet allemaal alleen uit te vogelen. Sterker nog, door ondersteuning te zoeken toon je moed en liefde voor je kind én jezelf.
Conclusie
Kortom: het gedrag van je kind is niet zomaar ‘lastig’. Het is een verhaal, een boodschap. Door daarnaar te luisteren en met een open, bewuste blik te kijken, kun jij als ouder enorme sprongen maken in je eigen ontwikkeling. En daar plukt je kind weer de vruchten van. Durf jij die spiegel te omarmen?Omgaan met spiegels en triggers vraagt moed, maar brengt ook groei. Je zult versteld staan van wat je samen met je hooggevoelige kind kunt bereiken als je het avontuur aandurft om naar binnen te kijken en samen te groeien.
Leuk dat je dit blog leest ...
Je leest een blog uit de kennisbank van Bewust Gevoelig. Mijn naam is Jolanda de Jong. In mijn blogs deel ik mijn kennis en ervaring rondom thema's als zelfontwikkeling, persoonlijke groei en hooggevoeligheid. Ik vind dit ontzettend leuk om te te doen. Wil je meer weten dan heb ik nog een aantal leuke dingen voor je klaarstaan.
⮑ De Bewust Gevoelig Podcast voor hooggevoelige en hoogsensitieve vrouwen
⮑ Kennisbank met meer dan 50+ blogs