Hoogsensitiviteit: Kenmerken en Tips voor een Lichter Leven
01 augustus 2023 
3 min. leestijd

Hoogsensitiviteit: Kenmerken en Tips voor een Lichter Leven

Hoogsensitiviteit, waarschijnlijk heb je er wel eens van gehoord. Het treft ongeveer 20% van de bevolking en wordt niet als een stoornis gezien, maar eerder als een natuurlijk kenmerk van het zenuwstelsel. Mensen die hoogsensitief zijn, hebben een zenuwstelsel dat gevoeliger is en daardoor nemen ze meer informatie uit hun omgeving waar dan anderen. In deze blog laat ik je graag zien wat hoogsensitiviteit inhoudt, welke kenmerken erbij horen en hoe je er op een positieve manier mee kunt omgaan.

Wat is hoogsensitiviteit?

Hoogsensitieve mensen hebben vaak een sterk ontwikkelde empathie en intuïtie. Ze zijn gevoeliger voor subtiele signalen in hun omgeving en kunnen gemakkelijk overweldigd raken door te veel prikkels. Dit kan zowel positieve als negatieve gevolgen hebben voor hun welzijn. Aan de ene kant zijn hoogsensitieve mensen in staat om diepe verbindingen aan te gaan met anderen, wat leidt tot sterke empathie en begrip. Aan de andere kant kunnen zij ook gemakkelijk overprikkeld raken en hebben ze meer tijd nodig om te herstellen.

Hoogsensitiviteit gaat vaak hand in hand met een diepgaande verwerking van informatie. Hoogsensitieve mensen nemen meer informatie waar dan anderen en verwerken deze informatie dieper en grondiger. Dit kan hen meer creatief maken en een dieper begrip geven van de wereld om hen heen. Tegelijkertijd kan dit intensieve verwerkingsproces ook leiden tot vermoeidheid en overprikkeling.

 

Hoe kun je als hoogsensitief persoon met deze eigenschap omgaan?

Hier zijn enkele waardevolle tips om je te helpen:

  1. Zorg voor voldoende rust en ontspanning: Hoogsensitieve mensen hebben meer tijd nodig om te herstellen van prikkels. Zorg daarom voor voldoende rust en ontspanning in je leven. Maak tijd vrij voor activiteiten die je energie geven en vermijd situaties die je overprikkeld maken.
  2. Zoek verbinding met anderen: Hoogsensitieve mensen zijn vaak empathisch en in staat om diepe verbindingen aan te gaan met anderen. Zoek daarom verbinding met mensen die je begrijpen en accepteren zoals je bent. Dit kan je helpen om je meer gesteund en begrepen te voelen. Bij bewustgevoelig bestaat er sinds kort speciaal voor hoogsensitieve mensen de High vibe community. Hierbij leer je naast omgaan met je gave van het sterk aanvoelen ook tools om dit voor jezelf en je omgeving praktisch in te zetten. Daarnaast vind je er gelijkgestemden.
  3. Oefen met grenzen stellen: Hoogsensitieve mensen hebben vaak moeite met grenzen stellen. Ze willen graag iedereen tevreden stellen en kunnen daardoor over hun eigen grenzen heen gaan. Oefen daarom met het stellen van grenzen en zeg nee als je te veel hooi op je vork hebt genomen.
  4. Maak gebruik van je creativiteit: Hoogsensitieve mensen zijn vaak zeer creatief en hebben een diep begrip van de wereld om hen heen. Maak gebruik van deze creativiteit en zoek manieren om jezelf uit te drukken. Dit kan je helpen om je emoties te uiten en meer in contact te komen met je innerlijke wereld. Een mooi tool hiervoor is om jouw energetische blauwdruk te leren kennen.


Een krachtige eigenschap om te omarmen

Hoogsensitiviteit komt veel voor bij zowel kinderen als volwassenen en gaat altijd gepaard met diepgaande verwerking van informatie en gevoeligheid voor prikkels. Hoewel het soms nog onbekend of onbegrepen is, is het belangrijk om te beseffen dat hoogsensitiviteit een aangeboren eigenschap is van het zenuwstelsel. Het kan worden gebruikt als een krachtige eigenschap die je helpt een dieper begrip te hebben van je innerlijke wereld en een lichter leven te leiden.

Wil je beter leren omgaan met jouw hoogsensitiviteit en meer rust en balans ervaren? Schrijf je dan nu in voor een van de online trainingen voor hoogsensitieve mensen die je kunnen helpen beter bij jezelf te blijven in verschillende situaties. Ontdek hoe je deze eigenschap als kracht kunt gebruiken en leer praktische tools om ermee om te gaan. Begin vandaag aan jouw reis naar een lichter en gelukkiger leven! Schrijf je in en ga een een stralende toekomst vol mogelijkheden tegemoet, het is je zo gegund!


Liefs, 

Jolanda de Jong 1976) is van oorsprong energetisch (Sensi+) therapeut en kinderfluisteraar en ervaren in behandeling van HSP klachten als overprikkeling, vermoeidheid, angst, onzekerheid en negatief zelfbeeld. Ze zet haar hooggevoelige gaven in om je te begeleiden het beste uit jezelf of  je kind naar boven te halen. Haar huidige missie is (hoog)gevoelige grote en kleine mensen inspireren om weer te gaan stralen van binnenuit door het inzetten je eigen kracht door het leren werken met energie en dat op een laagdrempelige “nuchtere” manier. Daarom heeft ze online trainingen over HSP, bewustzijn & energie ontwikkeld met enorm veel waardevolle lessen zowel wetenschappelijk als ook vanuit haar eigen ervaringen. Momenteel ontwikkelt ze een High Vibe Membership voor gevoelige mensen met zelfhulptools om in balans te komen en te blijven. Daarnaast geeft ze dag en meerdaagse retreats via Relax & Geniet. Zo hoopt ze een waardevolle bijdrage te leveren aan gevoelige mensen.Reactie plaatsen