4 Tips voor hoogsensitieve mensen
14 maart 2023 
4 min. leestijd

4 Tips voor hoogsensitieve mensen

Ben jij hoogsensitief? 

Hoogsensitief, misschien heb je er wel eens van gehoord. Ongeveer 20 % van de bevolking is hoogsensitief. Het is geen stoornis, maar eerder een natuurlijk kenmerk van het zenuwstelsel. Mensen die hoogsensitief zijn, hebben een gevoeliger zenuwstelsel en nemen meer informatie uit hun omgeving waar dan anderen. In deze blog laat ik je graag zien wat hoogsensitiviteit is, welke kenmerken erbij horen en hoe je ermee om kunt gaan.

Wat is hoogsensitiviteit?

Mensen die hoogsensitief zijn, zijn vaak zeer empathisch en intuïtief ingesteld. Ze zijn gevoeliger voor subtiele signalen in hun omgeving en kunnen snel overweldigd raken door te veel prikkels. Dit kan zowel positieve als negatieve gevolgen hebben voor hun welzijn. Aan de ene kant zijn hoogsensitieve mensen vaak zeer empathisch en in staat om diepe verbindingen aan te gaan met anderen. Aan de andere kant kunnen zij gemakkelijk overprikkeld raken en hebben zij meer tijd nodig om te herstellen.


Hoogsensitiviteit gaat ook vaak gepaard met diepgaande verwerking van informatie. Hoogsensitieve mensen nemen meer informatie waar dan anderen en verwerken deze informatie dieper en grondiger. Dit kan ertoe leiden dat zij meer creatief zijn en een dieper begrip hebben van de wereld om hen heen. Tegelijkertijd kan dit proces van diepgaande verwerking ook leiden tot vermoeidheid en overbelasting.


Hoe kun je als hoogsensitief persoon omgaan met je eigenschap? 

Hieronder volgen een aantal tips die je in eerste instantie gelijk kunnen helpen:


1. Zorg voor voldoende rust en ontspanning: Hoogsensitieve mensen hebben meer tijd nodig om te herstellen van prikkels. Zorg daarom voor voldoende rust en ontspanning in je leven. Maak tijd vrij voor activiteiten die je energie geven en vermijd situaties die je overprikkeld maken.

2. Zoek verbinding met anderen: Veel hoogsensitieve mensen zijn empathisch en in staat om diepe verbindingen aan te gaan met anderen. Zoek daarom verbinding met mensen die je begrijpen en accepteren zoals je bent. Dit kan je helpen om je meer gesteund en begrepen te voelen. Bij bewustgevoelig bestaat er sinds kort speciaal een gelijkgestemden een High vibe community. Hierbij leer je naast omgaan met je gave van het sterk aanvoelen ook tools om dit voor jezelf en je omgeving praktisch in te zetten. 

3. Oefen met grenzen stellen: Hoogsensitieve mensen hebben vaak moeite met grenzen stellen. Ze willen graag iedereen tevreden stellen en kunnen daardoor over hun eigen grenzen heen gaan. Oefen daarom met het stellen van grenzen en zeg nee als je te veel hooi op je vork hebt genomen.

4. Maak gebruik van je creativiteit: Hoogsensitieve mensen zijn vaak zeer creatief en hebben een diep begrip van de wereld om hen heen. Maak gebruik van deze creativiteit en zoek manieren om jezelf uit te drukken. Dit kan je helpen om je emoties te uiten en meer in contact te komen met je innerlijke wereld. Een mooit tool hiervoor is om jouw energetische blauwdruk te leren kennen. 

Hoogsensitiviteit is een eigenschap die veel voorkomt bij zowel kinderen als volwassenen en gaat eigenlijk altijd gepaard met diepgaande verwerking van informatie en gevoeligheid voor prikkels. Dit kan zowel positieve als negatieve gevolgen hebben voor het welzijn van hoogsensitieve mensen. Om goed om te gaan met deze eigenschap is het belangrijk om voldoende rust en ontspanning te nemen. En ik kan je daarbij helpen.

 Helaas is hoogsensitiviteit is vaak nog wat onbeken of onbegrepen, waardoor hoogsensitieve mensen soms het gevoel kunnen hebben dat zij 'niet goed genoeg' zijn. Het is belangrijk om te beseffen dat hoogsensitiviteit niet aangeleerd is maar een biologisch aangeboren verschijnsel van het zenuwstelsel is. Nog belangrijker is dat je deze eigenschap als kracht kunt gebruiken. Door beter te begrijpen wat hoogsensitiviteit inhoudt en hoe je ermee om kunt gaan, kun je meer in contact komen met je innerlijke wereld en een lichter leven leven. 

Als je merkt dat hoogsensitiviteit je belemmert in je dagelijkse leven, kunt je natuurljk het beste met een ervaringsdeskundige therapeut contact opnemen. Ik werk zelf al meer dan 15 jaar met gevoelige mensen. Via mijn online trainingen voor hoogsensitieve mensen  kan ik je direct helpen om beter bij jezelf te blijven in situaties en om beter om te gaan met je hoogsensitiviteit. Op die manier kun je meer rust en balans in je leven creëren en beter omgaan met de uitdagingen die hoogsensitiviteit met zich mee kan brengen.

Zie ik je gauw?

Liefs, 


Reactie plaatsen